diumenge, 21 d’octubre del 2012

Exposició TERRA DE BOLETS

Reportatge fotogràfic, clicar AQUÍ

Terra de Tupinots ha organitzat un cap de setmana micològic els dies 20 i 21 d'octubre. Tot i que la collita de bolets per aquestes dates ha estat escassa degut a una climatologia poc favorable, l'exposició ha estat un èxit ja que s'ha pogut mostrar una diversitat de bolets considerable així com una acurada preparació de l'espai per exposar-los.

Durant les hores de dissabte i diumenge que ha estat oberta l'exposició, hi ha passat un bon nombre de visitants, encuriosits per veure els bolets, la recreació de l'entorn i les làmines que il·lustraven algunes de les moltes varietats existents. També s'ha pogut consultar llibres i fitxes sobre bolets així com receptes de cuina.


Només per fer-nos una idea de la varietat de bolets que podem trobar, la Societat Catalana de Micologia té publicats 31 dossiers de 50 fitxes cada un, amb la fotografia al davant i la seva descripció al darrera. I continua treballant en aquesta col·lecció !!

És ben cert que els bolets s'han d'anar a buscar al bosc i sense la col·laboració d'en Lluís Malet, en Pere Morató, en Salvador Gilabert, en Creus i altres, així com el coneixement de l'Anton Carrera per classificar-los, no hauria estat possible l'exposició. El reportatge fotogràfic d'en Xevi Pona permet reviure l'exposició per Internet.

Dintre d'aquest cap de setmana boletaire, la conferència de Jordi Bancells amb el tema “L'apassionant món dels bolets: ciència, cultura, oci i negoci” ha estat molt divulgativa. A continuació una pinzellada del que ha explicat durant una hora i vint minuts.

Des del punt de vista científic, el món dels fongs és molt interessat, com saber que el bolet és el fruit del fong que estén el miceli, aquest filament finíssim que es troba al sòl formant una gran extensió; que l'home amb el seu trànsit pel bosc pot danyar-lo ja que es troba en la capa més superficial; que un bolet pot créixer en hores i per tant és cert que en poca diferència de temps on no hi havia bolets ara n'hi trobem. Que el miceli pot arribar a ser un dels éssers vius més pesats; que la varietat d'espècies és molt gran i el nombre de catalogats supera els 5.000. El coneixement dels bolets és part de la cultura de molts llocs i pot ser variada, de manera que el bolet que s'aprecia en un lloc en un altre por ser ignorat. Catalunya té una gran tradició boletaire. El bolet forma part de la cultura culinària i cada vegada més s'està introduint dintre de la cuina anomenada de temporada.

S'ha constatat que el nombre de boletaires s'ha incrementat molt durant els últims deu o quinze anys. Sortides de cap de setmana a caçar bolets com diem per Sant Julià, entra dins dels plants de molta gent tant de ciutat com de viles més petites. Aquesta massificació pot comportar riscos per manca de coneixement així com de malmetre l'entorn dels bolets. No és estrany escoltar la notícia d'una greu intoxicació per bolets i fins i tot alguna mort. Els programes de TV poden haver influït en aquest increment.

Només cal passar per la plaça de Vic en els dies de mercat per veure que hi ha negoci en el món dels bolets. Segons Bancells, un negoci poc regulat i sense massa garanties de la seva procedència. No es estrany veure grups de persones en alguns indrets del berguedà i del Pirineu recollint bolets en plan comercial.

Va ser molt contundent a l'hora de desmuntar tots el tòpics que hi ha sobre bolets bons i dolents. NO SE'N POT FER CAS DE CAP i per tant s'ha de ser molt prudent a l'hora de consumir els bolets, en cas de dubte, ni tastar-los. Sobre les AMANITES (els que surten de l'ou) només collir el REIG (vermell de sobre i groc de sota) la resta deixar-los tots no fos cas que agafem alguna FARINERA BORDA que és mortal

Curiositats: bolets que només fan mal a una part de la població (similar a les al·lèrgies). Bolets que sense coure fan mal però cuits són excel·lents (les múrgoles). Uns es corquen i altres no (cas dels rossinyols), simplement a les larves no els hi agraden, de forma similar als cucs de seda que només volen fulles de morera.

Enllaç a la web www.bolets.com


 








  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada